Lemon Curd o Crema de llimona

 

Els que em coneixeu sabeu que no sóc molt de dolç (bé, durant l’embaràs això ha canviat radicalment però espero que quan surti la Bel tot torni a la normalitat) però que tot el què sigui tipus crema, em pirra.

Resulta que Masterchef (versió americana, insisteixo; l’espanyola no la puc ni veure) és una font inesgotable de noves idees culinàries i una d’elles va ser el Lemon Curd. Aprofitant que el Greg li havia dut llimones al Miquel dels llimoners de la seva mare, tenia l’excusa perfecta.

El Lemon Curd és una espècie de crema / mermelada / quajada d’origen anglès. En els seus inicis (crec que en ple s.XIX) s’utilitzava per untar a les galetes que acompanyaven el tè de les cinc. És espès sense arribar a la textura de la crema pastissera, però gairebé; és dolcet, però l’àcid de les llimones fa que sigui fresc i no empalagui gens. Està boníssim, se’n va directe als Posts Estrella. A més, és molt versàtil: el podeu utilitzar per un munt de coses. Es pot servir en una copa acompanyat d’una mica de nata muntada; es pot utilitzar com a farciment de cupcakes o bunyols; per untar en galetes; per barrejar amb iogurts o fruita; amb una base de pasta brisa i merenga pel damunt podeu fer un exquisit pastís de llimona…  Es conserva fins a dues setmanes a la nevera dins un pot o tupper que tanqui bastant hermètic (però ni de conya us durarà tant; en sèrio, cada cop que el veus te n’has de menjar una cullerada); també podeu fer-ne conserva com si fos una mermelada i emmagatzemar-ho molt més temps.

 

IMG_3213

 

Ingredients:

6 ous

430gr de sucre

200gr de mantega a temperatura ambient

300ml de suc de llimona (jo en vaig utilitzar 8 de les mitjanes)

 

Preparació:

Batem els ous en un bol de vidre que després us encaixi en algun cassó i poder fer un bany maria (recordeu que l’aigua bullent ha de tocar mínimament el bol).

Afegim el sucre i seguim batent fins que quedi incorporat i després repetim l’operació amb el suc de llimona.

Posem el bol al bany maria.

Aquí tenim dues opcions. O afegim en aquest moment la mantega o bé la reservem per quan el curd està gairebé acabat. En tot cas, mentre tingueu la mescla al bany maria, no pareu de batre amb unes varilles de mà (no cal que sigui enèrgicament com si batéssiu els ous per fer una truita, podeu anar donant voltes sobre la mateixa varilla i rotant aquesta al voltant del bol). Haureu d’estar batent fins que el curd agafi consistència de crema (jo vaig estar-hi uns 35 minuts). La història és que el bany maria no estigui excessivament calent, tampoc: per a que el curd s’escalfi suficient com per espessar però no tant com per bullir. Si heu decidit reservar la mantega pel final del procediment, quan el curd tingui la consistència desitjada, el retireu del bany maria, hi afegiu la mantega i bateu fins que aquesta quedi integrada.

Deixeu refredar el curd tapant-lo amb paper film (el paper ha de tocar tota la superfície) i després el poseu a la nevera (necessita unes hores; i millor d’un dia per l’altre).

 

IMG_3214

 

Ja que tenia el curd preparat, m’he decidit a fer tartaletes de llimona. He preparat la base amb pasta brisa i un cop fornejada, l’he emplenat amb el lemon curd. Si no tingués el sucre pels núvols hagués acabat les tartaletes o bé amb merenga o bé amb làmines de fruita pel damunt i un glassejat (crec que les maduixes, la poma o el plàtan li haguessin anat la mar de bé). I el mateix es pot fer en format gran: tipus pastís.

 

IMG_3215

 

Temps: 40 minuts (més el temps de refredar-se)

Nivell: fàcil

Observacions: hi ha qui al lemon curd també li afegeix ratlladura de llimona, així que si us agraden els “tropezones” ni ho dubteu!

Anuncios

2 comentarios en “Lemon Curd o Crema de llimona

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s