Panades mallorquines de l’àvia Joana

A la cuina de casa, tenim dues passions: una és innovar amb receptes originals i poc habituals, i l’altra és recuperar-ne de les de tota la vida.

Teníem, des de Nadal, un pot de saïm casolà que ens havia regalat la tia Bel; i com que a Mallorca és tradició fer i menjar panades per Setmana Santa i ja la tenim gairebé al damunt, vam pensar que era un bon moment per provar de fer aquesta recepta.

Tinc una vella llibreta tota plena de paperots amb receptes; i d’allà vaig aconseguir desenterrar la de les panades, que m’havia passat la Conxita fa uns anys i que ella havia aconseguit de la seva sogra, l’àvia del Miquel, la Joana. Així que el que ara llegireu és un d’aquells tresors que val la pena guardar: panades DO Mallorca de les d’abans.

Van quedar sensacionals!!!

Ingredients:

250gr de saïm (llard, mantega de porc)

150cc d’oli

300cc d’aigua

1kg de farina aprox.

400gr de carn de cuixa de xai

100gr de carn magre de porc

2 tires de cansalada

Sobrassada (mem, no feu el canelo: compreu sobrassada mallorquina de la bona i no d’aquesta envasada que no té gust de res)

Pèsols (jo vaig utilitzar dels congelats)

Preparació:

En un bol, barregem el saïm, l’oli, l’aigua i la farina, i una mica de sal. És un procés una mica pringós al principi, però veureu que en poca estona la massa va compactant-se i podeu manipular-la molt millor. Quan ja no s’us enganxi als dits, retireu-la del bol i treballeu-la sobre una taula enfarinada, amassant-la bé amb les mans.

Talleu les carns i la cansalada a trossets petits (daus d’1 cm aprox) i salpebreu-les. Barregeu les carns de xai i porc.

Agafeu de la massa una boleta una miqueta més gran que una pilota de golf i doneu-li forma com de cassoleta. Farciu-la amb la barreja de carns, un parell de tallets de cansalada i una culleradeta de sobrassada. També li podeu afegir pèsols (això va al gust; jo vaig fer meitat i meitat). Torneu a agafar de la massa una boleta (la meitat aprox. del que hagueu agafat abans) i en feu una mena de tapeta (la boleta la premseu contra la taula enfarinada amb la mà, donant-li una forma arrodonida). Poseu la tapeta sobret la cassoleta i, amb la punta dels dits, aneu unint-la als laterals de la cassoleta a base de petits pessics per a que quedi ben tapadeta. Si heu decidit fer algunes de les panades amb pèsols, poseu-ne un sobre la tapa per distingir-les de les que només són de carn.

Repetiu l’operació fins que us quedeu sense carn, o sense massa.

Un cop fetes les panades, les heu de posar al forn (a una plata amb paper de forn per a que no s’us cremin del cul) uns 40 minuts a 200º (aneu vigilant perquè cada forn és un món).

Temps: 1 hora i mitja

Nivell: mig

Observacions: amb aquestes quantitats, a mi em van sortir 11 panades
Fins i tot el Triky va deixar de banda per un dia les galetes!!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s