La lassagna del Willy

De vegades, poso la meva cara de “corderito degollado” i aconsegueixo que algun amic cocinillas em reveli una d’aquelles receptes familiars que se solen guardar amb zel. Quan el Willy em va proposar repetir una de les nostres trobades gastronòmiques (reunir-nos per cuinar, beure un bon vi i menjar), no vaig dubtar ni un moment: m’havia d’ensenyar a cuinar la seva impressionant lassagna.

No hi ha paraules. Gràcies, Willy!

Ingredients:

2 paquets de pasta per canalons (es pot fer amb pasta per lassagna, però si es fa amb canalons després és infinitament més fàcil de servir).

3 apis

2 pastanagues

1 ceba gran

800gr de carn picada (la d’ahir era mixta, porc i vedella)

2 o 3 llaunes de tomàquet triturat (sempre és millor ratllar els tomàquets, però ja era tard quan ens hi vam posar, així que vam tirar de pot)

Vi blanc (una mica més d’un got)

Espècies

Maizena

Llet

Mantega

Nou moscada

Formatge ratllat (emmental, millor que millor)

Preparació:

Piquem la ceba o bé la tallem molt fineta i la posem a daurar en una cassola gran amb un rajolí d’oli. Quan la tenim dauradeta, hi afegim la carn picada, rectifiquem de sal i pebre, i la deixem fer uns minuts.

Ratllem les pastanagues i l’api, i els afegim a la cassola. Deixem que es facin uns minuts. També s’hi poden afegir xampinyons laminats o talladets a dauets petits.

Hi afegim el vi blanc, i deixem que reduexi. Un cop reduït el vi, és el moment d’afegir el tomàquet triturat i deixar que faci xup xup a foc mig, sense pressa. En aquest moment podem tornar a rectificar de sal i pebre, i afegir-hi alguna espècie més. Ahir li vam posar orenga; pel tipus de plat, és probable que un parell de fulles de llorer també li haguessin anat bé.

Per fer la beixamel, el Willy té un altre truc. No fa la típica que comença berrajant mantega fosa i farina… La fa amb maizena! I la veritat és que queda molt més fineta i sense ni un sol grumoll. Comença escalfant llet, sense que arrenqui mai el bull. Llavors, en un got, barreja una mica de llet amb maizena, i un cop desfet ho aboca a la llet calenta i va remenant amb unes barilles fins que espessa al gust. El que sí afegeix és nou moscada, que a la beixamel sempre li ha anat bé.

Un cop tenim preparat el farcit, la beixamel i la pasta dels canalons bullida, comencem a muntar la lassagna. No té més complicació: untem amb mantega una plata de forn i hi disposem una capa de canalons (separadets). Al damunt, farcit. Una altra capa de canalons i farcit, i una última de canalons. Fet això, ho cobrim tot amb la beixamel, hi posem una mica de mantega al damunt de cada ració, i hi afegim el formatge ratllat. Llavors només queda gratinar-ho al forn.

Temps: 2 -3 hores

Dificultat: mitja

Observacions: amb aquestes mesures surt sofregit i lassagna per parar un tren. Unes 14 racions de lassagna i dos tuppers de sobra de sofregit (vam utilitzar un kilo de carn picada).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s